Verzuim: preventie is beter dan genezen | USG HR
1 minuut leestijd

Verzuim: preventie is beter dan genezen

Als organisatie wil je natuurlijk het ziekteverzuim zo laag mogelijk houden. Je geeft om je medemens en gezonde en blije medewerkers zijn beter voor de organisatie. Als HR-medewerker ben je nauw verbonden met het welzijn van je medewerkers en speel je een waardevolle rol in het voorkomen van verzuim. Dit is hard nodig, want het ziekteverzuim in Nederland zit sinds 2016 in een stijgende lijn! En verzuim kost een organisatie minimaal €250,- per dag. In dit blog geven we je enkele strategieën voor verzuimpreventie. 

Het belang van vitaliteit 

Vitale medewerkers worden minder snel lichamelijk en mentaal ziek. In het verleden concentreerden organisaties zich vooral op verzuimbeheersing. De laatste jaren is er echter een andere trend merkbaar: een vitaliteitsbeleid voeren met als doel werknemers fysiek en mentaal fit te houden. 

Een consistente ervaring 

De volgende strategie komt van Erik van Mourik van HR-dienstverlener Robidus. Hij heeft het online verzuimpreventieplatform LifeCheck opgezet. Volgens hem schieten veel maatregelen van organisaties hun doel voorbij en bereiken niet de kwetsbaardere collega. LifeCheck biedt één algemeen platform met meerdere services, zoals advies op het gebied van fysiek en mentaal welzijn, budgetadvies en meer.  

Nu gaan we hier geen reclame maken voor dit programma, maar het artikel staat wel vol met bruikbare adviezen. Namelijk om een centraal digitaal platform te hebben en niet te vaak van oplossing te wisselen. Hier haken collega’s namelijk van af. 

Vraag het aan LinkedIn 

Rina Ruiter van Baanplus gooide het over een hele andere boeg. Zij vroeg de LinkedIn groep van HRPraktijk naar een top 5 van de beste oplossingen en maatregelen voor verzuimpreventie. Het resultaat was een levendige discussie, waar de volgende top vijf uit is gekomen: 

  1. Toon betrokkenheid en waardering naar je medewerkers 

  1. Communiceer het verzuimbeleid helder (en herhaaldelijk) organisatiebreed 

  1. Deel de verantwoordelijkheid met je medewerker 

  1. Maak van preventie gezondheidsbeleid.  

  1. Zorg voor een integrale aanpak 

Genoeg stof tot nadenken, dus! Hoe jij kan helpen met blije, vitale medewerkers én een blijer, vitaler bedrijf? 

Ben jij benieuwd wat USG HR voor jou als professional kan betekenen? Lees snel verder. Kan jouw organisatie de hulp van een HR professional gebruiken? Bekijk hier wat we te bieden hebben.  

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen