USG HR | Tips voor een prettig functioneringsgesprek
1 minuut leestijd

Tips voor een prettiger functioneringsgesprek

Een functioneringsgesprek komt in elk werkveld voor. Iedereen krijgt er een keer mee te maken. Wat het werk van HR-medewerker uniek maakt, is dat zij ook vaak aan de andere kant van de tafel zitten. Een goed functioneringsgesprek voeren is een vaardigheid die belangrijk kan zijn als HR-medewerker. Veel werknemers ervaren deze gesprekken namelijk als spannend en zijn er nerveus voor. Dit kan effect hebben op de motivatie of het algehele gevoel van waardering en veiligheid voor de collega. In deze blog geven we een paar inzichten voor een optimaal functioneringsgesprek.

Om als HR-medewerker een fijn functioneringsgesprek te kunnen voeren, is het allereerst belangrijk om je goed voor te bereiden. Verzamel bijvoorbeeld gegevens over de prestaties van de werknemer gedurende de beoordelingsperiode en verzamel specifieke voorbeelden van zowel positieve- als verbeterpunten. Reserveer ook alvast een rustige ruimte om ongemak en afleiding te vermijden.

Tijdens het gesprek

Dan begint het gesprek zelf. Om gericht goed feedback te geven, is het vooral belangrijk om specifiek en correct te zijn. Vermijd vage of algemene opmerkingen. Geef daarna de collega de kans om zijn/haar mening en feedback te delen zonder onderbrekingen. Daarna stel je samen duidelijke en realistische ontwikkeldoelen voor de komende periode en bied je als HR-medewerker ondersteuning aan.

Vraag hoe je kan helpen, wat de collega nodig heeft of kom zelf met suggesties voor middelen of trainingen. Check uiteindelijk regelmatig in bij de collega om de voortgang te bespreken en eventuele problemen snel aan te pakken.

Een open omgeving

Zelfs met deze tips blijft een functioneringsgesprek spannend. Het is belangrijk dat er bij de organisatie een open en ondersteunende omgeving is voor functioneringsgesprekken. Als HR-medewerker kan je hier zeker een bijdrage aan leveren. Geef bijvoorbeeld ook buiten de gesprekken regelmatig feedback en stel samen met collega’s duidelijke doelen. Hiermee geef je collega’s duidelijkheid en de kans om zich voor te bereiden op  de functioneringsgesprekken.

Conclusie

Voer je zelf binnenkort een functioneringsgesprek? Probeer de bovenstaande tips dan uit en kijk naar het resultaat. Verliep het gesprek soepeler? Wat kon nog beter? Blijf goed oefenen met toepassen. Uiteindelijk is ervaring de beste leermeester.

Blijven ontwikkelen in het geven van  feedback? Houd de blogberichten van USG HR goed in de gaten! De komende tijd komen nog veel meer onderwerpen, waaronder feedback geven volgens het 4G feedback model, aan bod.

Ben jij benieuwd wat USG HR voor jou als professional kan betekenen? Leessnel verder. Kan jouw organisatie de hulp van een HR professional gebruiken? Bekijk hier wat we te bieden hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen