USG HR | Het 4G-feedbackmodel | Feedback geven en ontvangen met het 4G-model
1 minuut leestijd

Til je feedback naar een nieuw level met het 4G-model

Of je nu HR-medewerker bent of niet, feedback is gebruikelijk op de werkvloer. Alleen is het geven van echt goede feedback een kunst. Goede feedback helpt collega’s om inzicht te krijgen in waar ze staan en wat ze kunnen verbeteren. Om je te helpen met deze vaardigheid, is er het 4G feedbackmodel.

Goede feedback zijn concrete aanwijzingen voor groei en ontwikkeling. Positieve feedback laat ook zien dat hun werk wordt gewaardeerd en maakt ze meer gemotiveerd en betrokken. Slecht gegeven feedback, daarentegen, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat collega’s zich ondergewaardeerd voelen, wat hun betrokkenheid en productiviteit kan verminderen. Dit gebeurt vooral als de feedback te negatief, vaag of onrechtvaardig is.

Feedback in vier stappen 

Het 4G-model is een gestructureerde manier van feedback geven en ontvangen. Het bestaat uit vier elementen. Dit zijn:

  • Gegevens: benoem de feiten en observaties over het gedrag van de persoon; 

  • Gevoelens: beschrijf welke emoties dit oproept bij jou als feedbackgever; 

  • Gedrag: beschrijf het waargenomen gedrag, inclusief voorbeelden; 

  • Gewenste uitkomst: geef duidelijke verwachtingen en suggesties voor verbetering. 

De voordelen van het 4G-model 

Een sterk punt van dit model is dat het de feedback concreet en meetbaar maakt; de ontvanger heeft een helder beeld van de situatie en wat hij of zij kan doen om dit te veranderen. Hiermee wordt de groei en ontwikkeling makkelijker gemaakt. Daarnaast focust het 4G- model zich op het gedrag van de ontvanger en niet op de persoon zelf. Hiermee verminder je het risico op defensieve reacties en conflicten.

Het model in meer detail 

Meer weten over het 4G-model? De website van Learned gaat er in meer detail op in! Op de site vind je per element een beschrijving van de stappen die je kan nemen om het goed uit te werken. Neem het door, probeer het uit in de praktijk en kijk of je verschil merkt bij je collega’s! 

Ben jij benieuwd wat USG HR voor jou als professional kan betekenen? Lees snel verder. Kan jouw organisatie de hulp van een HR professional gebruiken? Bekijk hier wat we te bieden hebben.  

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen