Stilstaan bij de gezondheid van je medewerker
Uit een onderzoek van Trends in HR blijkt dat 84% van de HR-professionals een toename ziet in het aantal medewerkers dat de afgelopen jaren hulp zocht voor hun mentale gezondheid. Daarbij steeg in 2023 het langdurend verzuim door stressgerelateerde klachten met 8,5% ten opzichte van 2022. Steeds meer mensen komen thuis te zitten met een burn-out of depressie die verband houdt met een te hoge werkdruk. Wat kan een HR-afdeling doen om dit percentage te doen dalen?
Fit op het werk
Uit een artikel van de Harvard Business Review blijkt dat het ondersteunen van de gezondheid van medewerkers steeds vaker vraagt om een verandering in de organisatiecultuur, waarin meer nadruk komt te liggen op het menselijk welzijn. Bedrijven die aandacht besteden aan de gezondheid van de medewerkers ervaren uiteindelijk voordelen op het gebied van productiviteit, betrokkenheid, werkgeluk en een goede werkprivébalans.
Het aantal werknemers dat het aanbod van gezondheidsprogramma’s een belangrijke overweging bij het accepteren van een nieuwe functie vindt, is sinds de coronapandemie verdubbelt.
Bewegen onder werktijd
Steeds meer organisaties introduceren een vitaliteitsprogramma. Veel mensen met een drukke baan hebben het gevoel geen tijd te hebben om buiten werktijd te sporten. Het regelmatig organiseren van sportieve activiteiten onder werktijd zorgt ervoor dat er aandacht komt voor het fysieke welzijn van medewerkers.
Uiteindelijk is het belangrijk de werknemers te ondersteunen door zelfzorgpraktijken te bevorderen. Medewerkers aanmoedigen om deel te nemen aan sportieve activiteiten kan helpen de algehele gezondheid te verbeteren en aandacht te generen voor het belang van genoeg lichaamsbeweging.
Meer aandacht voor mentaal welzijn
De mentale druk ligt hoog. Dit heeft te maken met de samenleving waarin we leven. Gelukkig voelt inmiddels 56% van Nederlandse werknemers zich comfortabel om over mentale gezondheid in hun organisatie te praten. Het is hierbij belangrijk rekening te houden met de thuissituatie van de medewerker. Privé en werk zijn in de huidige maatschappij onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Een combinatie van stress op het werk en stress thuis is steeds vaker de oorzaak van ziekteverzuim. Door stressfactoren bespreekbaar te maken, voelt een medewerker zich gehoord. Zorg daarom voor een vertrouwenspersoon binnen de organisatie, ondanks dat dit niet altijd verplicht is. Daarnaast kan een organisatie medewerkers helpen bij het ontwikkelen van veerkracht door regelmatig workshops aan te bieden die zich focussen op omgaan met werkstress of mentale veerkracht.
We leven in een maatschappij waarin het lijkt alsof we het alsmaar drukker krijgen en de verwachtingen steeds hoger komen te liggen. Dit heeft enorm veel invloed op het mentale welzijn van iedereen. Gelukkig bekommeren steeds meer organisaties zich serieus om de gezondheid van haar medewerkers en zien we dat deze trend zich voortzet in 2024. Het welzijn van medewerkers zou altijd één van de belangrijkste focuspunten moeten zijn.
Ben jij benieuwd wat USG HR voor jou als professional kan betekenen? Lees snel verder. Kan jouw organisatie de hulp van een HR professional gebruiken? Bekijk hier wat we te bieden hebben.