Hoe bereid jij je voor op de septembermaand? Wij delen tips. | USG HR
2 minuten leestijd

Hoe bereid jij je voor op de septembermaand? Wij delen tips.

De septembermaand staat voor de deur, en dat betekent voor veel HR-professionals een drukke tijd vol uitdagingen. Terug van vakantie, frisse gezichten op kantoor en een lange lijst van administratieve taken die wachten om aangepakt te worden.  

Waar zijn HR-professionals mee bezig na de zomerperiode? Wij waren benieuwd en vroegen dit in een poll op LinkedIn. Daar kwamen verschillende punten uit, en elk van deze punten komt met zijn eigen uitdagingen. Maar geen zorgen, met de juiste voorbereiding kun je de septembermaand soepel laten verlopen! In dit artikel geven we je praktische tips. Klaar om van start te gaan? 

Onboarding & offboarding 

Onboarding 

September is vaak de start van nieuwe medewerkers, zeker na de zomermaanden. Een goed voorbereide onboarding zorgt ervoor dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen en productief kunnen zijn. Hier zijn enkele tips: 

  • Voorbereiding is key: Zorg ervoor dat alle benodigde documenten en materialen klaarliggen voor de eerste werkdag. Denk aan inloggegevens, apparatuur en een duidelijke planning voor de eerste week. Een goodie-bag voor de nieuwe collega is ook onmisbaar! 
  • Buddy-systeem: Koppel nieuwe medewerkers aan een buddy die hen wegwijs kan maken binnen het bedrijf. Dit zorgt niet alleen voor een soepele integratie, maar is ook een informele bron van informatie en steun.
  • Virtuele onboarding: Werken er mensen remote? Zorg dat je onboardingprocessen ook digitaal vlekkeloos verlopen. Denk aan een virtuele rondleiding en online kennismakingssessies. 
Offboarding 

Bij offboarding is het belangrijk om alles netjes af te ronden en waardevolle feedback te verzamelen: 

  • Checklists en deadlines: Gebruik een checklist voor een vlekkeloze offboarding, inclusief het inleveren van apparatuur en het afronden van administratieve zaken. 
  • Exitgesprekken: Plan een exitgesprek om waardevolle feedback te krijgen. Dit kan je helpen om de werkomgeving en bedrijfsprocessen te verbeteren.
  • Netjes afsluiten: Zorg dat alle administratieve taken, zoals het deactiveren van toegang en het verwerken van de laatste salarisbetaling, correct en tijdig worden afgerond. 

Verwerken van vakantiedagen 

De zomermaanden zitten erop, en dat betekent een hoop vakantiedagen die verwerkt moeten worden. Hier is hoe je dat efficiënt aanpakt: 

  • Up-to-date administratie: Zorg ervoor dat alle vakantiedagen correct geregistreerd zijn. Automatische systemen kunnen hierbij helpen, maar een dubbelcheck kan geen kwaad.
  • Communicatie: Laat medewerkers weten hoeveel vakantiedagen ze nog hebben en wat de deadlines zijn voor het opnemen of overdragen van dagen.
  • Balans bewaren: Zorg ervoor dat er een goede balans blijft op de werkvloer; veel mensen die tegelijk vrij zijn kan voor problemen zorgen. Maak hier proactief afspraken over. 

Salaris- en loonadministratie 

September is het ideale moment om je salaris- en loonadministratie nog eens goed onder de loep te nemen. Hier zijn enkele tips om dit proces soepel te laten verlopen: 

  • Controleer op actualiteit: Check of alle gegevens up-to-date zijn, vooral na vakanties of veranderingen in contracten. Denk aan wijzigingen in salaris, promoties of parttime-uren. 
  • Digitaliseer waar mogelijk: Maak gebruik van software om processen te automatiseren. Dit vermindert de kans op fouten en bespaart tijd.
  • Tijdige uitbetaling: Medewerkers waarderen stiptheid – zorg dus dat salarissen op tijd uitbetaald worden. Werk eventuele achterstanden weg en voorkom verrassingen. 

Functioneringsgesprekken 

Veel bedrijven plannen functioneringsgesprekken in het najaar. Hier zijn enkele tips om deze gesprekken effectief en waardevol te maken: 

  • Voorbereiding van beide kanten: Geef medewerkers van tevoren duidelijk aan welke onderwerpen besproken worden en welke feedback je verwacht. Dit zorgt voor een meer constructief gesprek. 
  • Focus op ontwikkeling: Gebruik het gesprek om te praten over persoonlijke en professionele groei. Stel samen doelen op en bespreek welke ondersteuning nodig is.
  • Documenteer resultaten: Zorg dat er duidelijke afspraken en actiepunten uit het gesprek voortkomen, en leg deze goed vast. Dit helpt bij de opvolging en voortgangsmonitoring. 

Wij geven nóg meer tips in ons artikel over functioneringsgesprekken! 

Conclusie 

Met een goede voorbereiding op de septembermaand kun je als HR-professional veel stress en chaos voorkomen. Door tijdig te plannen en proactief te handelen, ben je klaar voor een succesvolle start na de zomer. Neem deze tips mee in je planning en ga de septembermaand met vertrouwen tegemoet! 

Ben jij benieuwd wat USG HR voor jou als professional kan betekenen? Lees snel verder. Kan jouw organisatie de hulp van een HR professional gebruiken? Bekijk hier wat we te bieden hebben. 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen