De employee journey: Een gids voor de HR-professional | USG HR
2 minuten leestijd

De employee journey: Een gids voor de HR-professional

De employee journey is belangrijk in het moderne HR-beleid. Het is elke stap die een medewerker doorloopt gedurende hun tijd bij een organisatie, vanaf de eerste kennismaking tot aan het afscheid. Door elk contactmoment zorgvuldig te managen, kun je als HR-professional niet alleen het welzijn van medewerkers verbeteren, maar ook hun prestaties en loyaliteit binnen de organisatie. In dit artikel bespreken we de belangrijkste contactmomenten in de employee journey, waarom ze belangrijk zijn, en geven we praktische tips!

1. Werving en selectie 

Dit is het eerste contactpunt waar potentiĆ«le medewerkers kennismaken met je organisatie. Het houdt in: het opstellen van vacatures, sollicitatiegesprekken en het selecteren van de juiste kandidaat. Een goede werving en selectie zorgt ervoor dat je de juiste mensen aantrekt die passen bij de cultuur en waarden van je organisatie. Dit vermindert de kans op verloop en vergroot de kans op langdurige betrokkenheid. 

Tip! Gebruik een combinatie van traditionele en moderne wervingsmethoden (bijv. social media, netwerkevenementen) om kandidaten aan te trekken.  

2. Onboarding 

Onboarding betekent het inwerken van nieuwe medewerkers. Een goede onboarding helpt nieuwe medewerkers zich welkom en ondersteund te voelen, wat hun motivatie en productiviteit vanaf het begin verhoogt. 

Tip! Stel een onboardingsprogramma samen dat niet alleen praktische informatie geeft, maar ook aandacht besteedt aan de bedrijfscultuur. Wijs een mentor of buddy toe om de nieuwe medewerker te begeleiden en plan kennismakingsgesprekken in met verschillende mensen binnen de organisatie. 

3. Training en ontwikkeling 

Dit zijn alle initiatieven gericht op de professionele groei en ontwikkeling van medewerkers. Door medewerkers leermogelijkheden te geven, blijf je hen motiveren. 

Tip! Bied een mix van trainingen, online cursussen, en on-the-job learning aan. Stimuleer medewerkers om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun ontwikkeling door hen toegang te geven tot relevante bronnen en opleidingen. 

4. Performance management 

Dit is de regelmatige evaluatie van de prestaties van medewerkers en het geven van constructieve feedback. Hierdoor kunnen medewerkers hun sterke punten benutten en verbeterpunten aanpakken. Dit draagt bij aan hun professionele groei en tevredenheid. 

Tip! Implementeer een performance managementsysteem dat continue feedback en regelmatige check-ins mogelijk maakt. Zorg ervoor dat feedback of feedforward constructief en specifiek is, en bied duidelijke doelen en ondersteuning om deze te bereiken. 

5. Erkenning en beloning 

Erkenning en beloning gaan over het waarderen van de bijdragen en prestaties van medewerkers. Het versterkt het gevoel van waardering en motivatie bij medewerkers, wat bijdraagt aan hun betrokkenheid en loyaliteit. 

Tip! Erkenning en beloning hoeft niet alleen een geldbedrag te zijn. Denk ook eens aan publieke erkenning en persoonlijke bedankjes. 

6. Offboarding 

Offboarding is het proces waarbij een medewerker de organisatie verlaat. Een soepel offboardingsproces zorgt ervoor dat medewerkers op een positieve manier afscheid nemen, wat zorgt voor een positief imago van de organisatie en kan leiden tot toekomstige samenwerkingen of aanbevelingen. 

Tip! Voer exitgesprekken om waardevolle feedback te krijgen over de redenen van vertrek en mogelijke verbeterpunten binnen de organisatie.  

Conclusie

De employee journey is veel meer dan alleen de tijd die een medewerker in dienst is! Elk contactmoment is een kans om de ervaring van medewerkers te verbeteren en hun betrokkenheid en productiviteit te vergroten. Door aandacht te besteden aan elk aspect van deze reis, kunnen HR-professionals een positieve en duurzame impact maken op zowel hun medewerkers als de organisatie. 

Ben jij benieuwd wat USG HR voor jou als professional kan betekenen? Lees snel verder. Kan jouw organisatie de hulp van een HR professional gebruiken? Bekijk hier wat we te bieden hebben. 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen