Interview met Senior Recruiter Bobby Hofstee | USG HR
4 minuten leestijd

Bobby Hofstee: “Wat fijn is bij USG HR, is dat je een betrokken team achter je hebt staan dat investeert in jouw ontwikkeling.”

Van Commerciële Economie naar Senior Recruiter bij USG HR. Bobby Hofstee is na het behalen van haar Bachelor de recruitment ingerold. Haar loopbaan begon bij het zustermerk USG Legal waarin zij in 3 jaar doorgroeide van Junior Recruiter naar Senior Recruiter. Toen de eerste woorden over het oprichten van USG HR vielen, sprong Bobby meteen op het schip. Dit was een uitdaging waar zij meteen energie van kreeg. De kern van USG HR komt ook overeen met Bobby’s eigen visie op detachering.

“Toen ik mijn eerste gesprek bij USG Legal had, had ik zelf geen idee dat ik in de recruitment terecht zou komen. Maar tijdens het sollicitatiegesprek met mijn toenmalige collega Karin hadden we een hele leuke klik. Zo is het balletje heel snel gaan rollen. Ik ben het eerste jaar ook meteen een traineeship gaan volgen waarin ik meer ervaring op deed met het marketing aspect van recruitment.”

Kan je meer vertellen over de opzet van USG HR en jouw rol daarin?

“In de afgelopen drie jaar bij USG Legal had ik voornamelijk contact met juristen. Wat ik erg leuk vond, maar ik zocht wel naar de volgende stap. Zo benaderde Anna (directeur USG Professionals) mij met het nieuws dat we een HR-merk gingen starten en stelde de vraag of ik het leuk vond om hier een onderdeel van te zijn. Ik antwoordde al heel snel met “Ja!”, omdat het me heel erg leuk leek om als Recruiter bezig te zijn met verschillende doelgroepen. Ik heb de afgelopen drie jaar vooral met juristen gewerkt, HR-medewerkers zijn dan weer hele andere profielen. Dat was voor mij ook weer een kans om me daarin te verbreden. En daarnaast is het ook heel leuk om zo’n merk op te zetten van begin tot waar we nu staan.”

HR is dus wel echt anders dan Legal. Kan je hier meer over vertellen?

Een verschil dat Bobby ziet tussen de twee doelgroepen, is voornamelijk op sociaal vlak. Waarin ze met juristen vaker naar de feitelijke kant van opdrachten, kijkt ze met HR-medewerkers meer naar het sociale aspect. Bij USG HR ziet Bobby voornamelijk kandidaten die er niet vrolijk van worden als ze de hele dag alleen in een kantoor met administratie bezig zijn. Het zijn vaak combinatiefuncties waarbij je bezig bent met het contact onderhouden en er voor zorgt dat alle partijen tevreden zijn. Ook heeft Bobby al een belangrijke eigenschap ontdekt die voor nu onmisbaar is bij haar HR-kandidaten: probleemoplossend.

“Wat ik ook heel erg leuk vind aan het HR-vak is dat geen functie hetzelfde is. Bij het ene bedrijf vult de HR de rol van Business partner, bij een andere opdracht zitten weer hele andere werkzaamheden. Daarnaast is het sowieso leuk om een andere doelgroep te spreken en daar weer van te leren. Over de mensen, maar ook de verschillende vakgebieden.“

Hoe moet ik dat voor me zien? Hoe ging die ontwikkeling van startpunt naar het echt plaatsen van professionals?

“Dat was wel even heel anders dan bij USG Legal. Toen ik bij USG Legal begon, bestond het bedrijf al jaren. Er was al een heel bestand aan professionals, waarin ik een steen kon bijdragen aan de uitbreiding. Maar bij HR was dit bestand er niet. Ik leerde dat als Recruiter het vooral belangrijk is om gewoon te beginnen met mensen spreken. Ook als je niet direct een passende opdracht hebt. Wanneer je dan opdrachten zoekt, kan je juist mooi vanuit het oogpunt van de kandidaten kijken. Dat is in het begin vooral veel investeren, voordat je er wat uit kan halen. Maar de eerste plaatsing is dan juist wel weer een hele mooie mijlpaal!”

Hoe pakken jullie de ontwikkelingen van professionals aan binnen USG HR?

Bij de andere merken van USG Professionals lopen al verschillende samenwerkingen. Zo kan USG HR gebruikmaken van verschillende cursussen. Dit houdt in dat alle professionals binnen USG HR ook gebruik kunnen maken van alle opleidingen. Er wordt ook altijd meegedacht voor passende opleidingen per professional.

“Ontwikkeling is hartstikke belangrijk. En helemaal ook als je nog niet per se weet helemaal welke kant je op wil, is het natuurlijk ook heel erg fijn om door middel van leuke opdrachten daarachter te gaan komen.”

Kan je meer vertellen over de samenwerking met de andere merken?

Bobby merkte bij het opzetten van het nieuwe merk al het profijt van de andere merken. Doordat er al veel kennis en een groot bestand aan opdrachtgevers aanwezig was, kon het merk USG HR snel van de grond komen. En waar de professionals van andere merken zijn, wordt de vraag naar HR-medewerkers eigenlijk steeds groter. Ook intern kan USG HR profiteren van de kennis die al aanwezig is. “Wij spreken bij Legal ook regelmatig arbeidsrechtjuristen die ook al jarenlang ervaring in het HR-vak hebben. En dat zijn natuurlijk prachtige profielen om mee te werken.”

De samenwerking tussen de merken neemt ook steeds meer toe. Vorig jaar zat USG Finance nog op een andere locatie, maar nu zitten ze ook op de hoofdlocatie in Almere. Waar de merken eerst nog meer los van elkaar werkten, is het nu steeds meer één USG Professionals, maar wel nog met hun eigen individuele krachten. Alle merken onder één dak. Met dezelfde doelen en alle neuzen dezelfde kant op. Zo ontstaat er meer kruisbestuiving. Als een merk bijvoorbeeld een opdracht heeft die interessant is voor een ander merk, kan dat sneller doorgespeeld worden.

Hoe zie jij de toekomst van USG HR voor je?

“Ik werk er hard voor zodat we in de toekomst veel plaatsingen gaan krijgen. Bij USG Legal hebben we honderden kandidaten op opdracht werken op basis van detachering. Ik streef ernaar dat we dat met USG HR ook bereiken en dat we qua grootte uitbreiden. Dat dit merk de aanvulling aan USG Professionals is waarvan ik weet dat USG HR dat kan zijn.”

Bobby spreekt veel juristen die aangeven aan dat ze bij USG Legal zijn gekomen, omdat ze in hun netwerk gehoord hebben dat USG Legal een leuke en goede werkgever is. Het is een mooi doel om dat soort succesverhalen bij USG HR te gaan creëren. En dat dat balletje op die manier ook weer verder gaat rollen. Zelf hoopt ze in de toekomst nog net zo betrokken te blijven bij USG HR als nu. Juist omdat het haar werk vernieuwt en het meer divers maakt.

Heb je nog een gouden tip om straks mee te geven aan de professionals die via USG HR op opdracht gaan?

“Dat je je altijd blijft ontwikkelen, in welke sector je dan ook werkzaam bent. Vergeet ook niet dat het heel erg belangrijk is dat je doet wat je leuk vindt. Dat is voor iedereen misschien niet meteen de realiteit, maar je kan er wel alles aan doen om daar terecht te komen!”

Ben jij benieuwd wat USG HR voor jou als professional kan betekenen? Lees snel verder. Kan jouw organisatie de hulp van een HR professional gebruiken? Bekijk hier wat we te bieden hebben.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen